gönderen Oktay D. » 30 May 2017, 02:14
Siyasetle dil birbirini besliyor diye bu yazışmalıkta (veya herhangi bir yérde) siyaset konuşulabilir añlamına mı gelir?
Toplumbilim (sosyoloji) ile siyaset de oldukça iç içe şeylerdir ancak hakemli bilimsel dergilerde siyasi olmadan toplumbilim yazılabiliyor.
Bu başlıktaki konuyla ilgili olarak, eğer Erdoğan'ıñ bu açıklamayı yapmaktaki niyeti, emeli veya ülküsü ile ilgili konuşuyorsañız siyaset koñuşuyorsuñuz démektir, ancak stadyumuñ Türkçesiniñ ne olacağını, olması gérekip gérekmeyeceğini, Erdoğan'ıñ öñerisini koñuşuyorsañız dil ile ilgili koñuşuyorsuñuz démektir.
Hepimiziñ bir siyasi görüşü olabilir, herbirimiziñ dille ilgilenme nedeniniñ siyasi bir ardalanı olabilir veya Türkçeciliğimiz siyasi bir görüşten ileri geliyor olabilir (olmaya da bilir), soñuçta Türkçeciliği içeren birden çok siyasi görüş var (Atatürkçüler, ülkücüler, aydıñlıkçılar, Türkçüler, bazı solcular, liberaller, vb.). Ancak bu durum bizim bu ardalanı veya altyapıyı koñuşmamızı gérektirmez.
Aynı şekilde Atatürk'üñ hangi ideolojik davranışla Dil Devrimi'ni yaptığını değil, nasıl bir dil devrimi/yeñiliği yaptığını koñuşuyoruz hep. Bu kadarını bir zahmet ayırt édiñiz. Türkçesi Varken ve Türk Dili Dérneği olarak bunu 10 yıldır bu şekilde yaptık ve bu sayede büyüdük de Milli Eğitim Bakanlığıyla liselerde ortak projeler yapabiliyoruz.
Her néreden (hangi görüşten) geliyorsañız geliñ, şu anda buradasıñız (dil yazışmalığında). Koñumuz dil, geldiğiñiz görüş değil.