
Isparta uçak kazasında ölen bilimadamlarımız bu proje için çalışıyorlardı.
CERN’de yapılan deneylerde 'Hızlandırıcıya dayalı enerji üretme teknolojisi” kullanılıyor. Bu teknolojiyle enerji üretmek için kullanılan madde ise Türkiye’de büyük oranda bulunan toryum. Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Arık, ''Hem patlamayan, hem atom bombası yapılamayan bir enerji üretilecek. Tabi Türkiye'de de çok miktarda toryum rezervi olduğu için Türkiye bu işten karlı çıkacak'' dedi.
Bunun CERN'de deneyinin yapıldığını dile getiren Arık, ''Buradaki bütün mesele hızlandırıcı aletin çok pahalı olması. Dolayısıyla proton hızlandırıcı teknolojinizi geliştirip bu işi daha ucuza mal etmeniz lazım'' dedi.
Arık, hızlandırıcının hem kullanacağı, hem üreteceği enerjinin de ucuza mal edilmesi, bunun için birçok deney ve çalışma yapılması gerektiğini, Avrupa'da toryum olmadığı için makinenin nükleer atıkları yaktığını anlattı. Arık, ''Fakat o nükleer atıkların yakılmasından nükleer bomba da elde edebiliyorsunuz. Patlama tehlikesi değil herkesi endişelendiren, tekrar atom bombası yapılacak madde üretilmesi. Ama toryum yakılırsa bunu kontrol etmesi kolay. Hem patlamayan, hem atom bombası yapılamayan bir enerji üretilecek. Tabii Türkiye'de de çok miktarda toryum rezervi olduğu için Türkiye bu işten karlı çıkacak'' diye konuştu.
Aslında ''Türk Hızlandırıcı Merkezi Projesi'' Devlet Planlama Teşkilatı tarafından destekleniyor. Ancak Arık projenin çok yavaş ilerlediğini belirtiyor. Şu anda projenin çalışmalarının yapılacağı binalar inşa ediliyor. Daha sonra makinelerin alınacağını belirten Prof. Dr. Engin Arık ile birlikte 6 bilim insanının bu hızlandırıcı projesi çalışmaları için Isparta'ya giderken uçak kazasında öldüklerini anımsatan Arık, ''6 bilim şehidi verdik artık bu dava kutsal oldu'' dedi.
Haberin Kaynağı:Hızlandırıcıya Dayalı Enerji Üretme Teknolojisi
Bu bölümü gezen üyeler: Hiç bir üye yok ve 2 konuk