Laboratuvar nedir?
Genel bir kapsayıcı tanımı şöyle yapabilirim. Düşüncede olan veya bilinmeyen bir şeyin gerçekte ne olup ne olamayacağını deneyerek öğrenebilme uygulamalarının doğal veya yapay koşullara bağlı olarak çeşitli ölçüm, tartım, gözlem gibi işlemlerin yapılabileceği gereçlerle donatılmış ortamlardır.
Olgu nedir?
Kendimden bir açıklama yazmayıp TDK'nın açıklamasını aktarıyorum. Birtakım olayların dayandığı sebep veya bu sebeplerin yol açtığı sonuç, vakıa. "Bilim yoluyla olguları kavrayıp sıralayabiliriz." - O. Hançerlioğlu. Varlığı deneyle kanıtlanmış şey. 3. edebiyat Edebî eserlerde olayı geliştiren davranış, iş
Olgu Ocağı ne olabilir?
Bir olguyu ortaya çıkarabilecek koşulları bulunan ortam. Çok ilginç yukarıda tanımladığım kısa bir açıklamayla tanımlayabildim.

Şimdi fenomenolojiye değindiniz. Bu konuyla ilgili derin bilgim olmamakla birlikte internette kısa bir araştırma ile karşıma çıkan fenomenolojinin ne olduğunu anlatan bir yazıdan alıntı yapayım.
Fenomenoloji terimini Hegel ortaya atmıştır demiştik. Dolayısıyla bu bilimin babası olarak Hegel’i kabul edebiliriz. Hegel, “Die Phaenomenologie des Gestes” (Ruhun Fenomenolojisi) adlı eserinde fenomen sözcüğünün kök anlamından yola çıkar ve fenomenin, “daha önce gizli, örtülü olan bir şeyin açığa çıkması” demek olduğunu söyler. Hegel bu eserinde, bilginin oluşumunu, kendinde ve kendi içinde oluşan bilinçten “kendi-bilince”; bundan akıla, akıldan kültür ve ahlaklık olarak ortaya çıkan anlayışa, bu anlayıştan dine, oradan da mutlak bilgiye geçişi açıklar. Duyusal kesinlikten mutlak bilgiye ve felsefeye götüren değişim ve oluşum, anlayışın kendisine döndüğü mutlak bilgi birleşiminde ortadan kalkan kuşkulardan ve umutsuzluklardan, tedirginliklerden geçer. Hegel’in fenomenoloji anlayışı budur.
"
daha önce gizli, örtülü olan bir şeyin açığa çıkması" diye birşey yazıyordu ya açıklamada. Bu bizim bildiğimiz
bulgu sözcüğünün tanımı değil mi? Ne kadar çok benziyor. Bakalım isterseniz TDK ne yazmış.
Bulgu: isim Var olduğu hâlde bilinmeyeni bulup ortaya çıkarma işi ve bu işin sonunda elde edilen şey
Fenomenolojiye yanlış sözcük eşleştirilmesi mi yapılmış yoksa diye düşüncelere daldım.
Şimdi size bir iki tümce kurayım. Tümcelerde ne anladığınızı kendi kendinize karşılaştırın.
"Ben bunu yanlış algıladım."
"Ben bunu yanlış olguladım."
"Ben bunu yanlış yargıladım."
"Ben bunu yanlış sorguladım."
"Ben bunu yanlış kurguladım."
"Ben bunu yanlış bulguladım."
"Ben bunu yanlış duyguladım." (TDK bu sözcüğü hissetmek olarak sözlüğüne ne zaman ekleyecek bilmiyorum. Genel sözlüğündeki arama işlemlerinde "duygulamak" sözcüğünün sonucu çıkmıyor.)
Not
Bu TDK'da sözlük açıklamaları gerçekten elden geçirilmeli.
"Bulgu: isim Var olduğu hâlde bilinmeyeni bulup ortaya çıkarma işi ve bu işin sonunda elde edilen şey"
Doğrusu şöyle olmalı
"Bulgu: Var olduğu hâlde bilinmeyeni bulup ortaya çıkarma işi sonunda elde edlien şey"
"Bulgulama: Var olduğu hâlde bilinmeyeni bulup ortaya çıkarma işi"