TürkçeSözlük78 yazdı:datadeveb yazdı:TürkçeSözlük78 yazdı:Ulay için ul- eylemi gerekiyor. Elimizde yalnızca ula- var. Varlığı bilinmeyen bir kökten sözcük türetmek uydurukçuluktur.
ulmak diye eylem var DLT'de görülüyor. Erpimek, eriyerek dağılacak duruma gelmek, eskiyerek yıranmak denilmiş.
Bu arada ula- eylemine -Ay eki gelemiyorsa şunu sorarım.
uzmak diye bir eylem yok. Uzay nasıl türetildi?
uza- + -Ay olarak türediyse ulay türetimim doğru sayılması gerekmiyor mu?
uzay
YTü: "mekân" [ Geometri Terimleri, 1937]
< TTü uza- +(g)Ay
→ uza-
Not: Atatürk'ün ürettiği rivayet edilen sözcüklerdendir.
Benzer sözcükler: uzay aracı, uzaylı
TürkçeSözlük78 yazdı:Ul adı varsa ulmak eylemi olamaz. Ulay da yanlış olur çünkü ul- eylemini içeriyor. Uzay sözcüğünün türetimini de attım.
Oktay D. yazdı:Yineliyorum:
budun yanlış bir sözcüktür, doğrusu bodun biçimindedir. Caferoğlu, Muharrem Ergin, Hüseyin Namık Orkun gibi dilbilimciler yazımı yanlış okumuşlardır. Hiçbir Türk dilinde budun olarak geçmiyor.
Kaldı ki bu sözcük bod sözcüğünün çoğuludur: bodun "boylar". O dönemlerde halk, boy topluluğu olarak bulunmaktaydı nitekim.
O nedenle bugüne boylar veya boyun olarak diriltilebilir.
Bengitaşlarındili yazdı:Cumhuriyet için Elerki, Cumhurbaşkanı için ise Elbaşı sözlerinden ötesini tanımıyorum. Bunu da Ortak Türkçe amaçını göz önünde bulundurarak yapıyorum.
Kazakistanda prezident sözü için Kazakça bir karşılık bulunması istenmiş ve yelbası ( yani elbaşı) sözü benimsenmiştir. Aynı söz Elbaşı biçiminde Kırgızistanda da kabul görmüştür. Bu nedenle Cumhurbaşkanı için Elbaşı'ndan başka karşılık aramayı doğru bulmuyorum. Elbaşı Cumhurbaşkanı demek ise, El Cumhur, başı ise başkanı demektir.
Cumhur Halk, yani El demekse onun yönetimi olan Cumhuriyet de elerki olur.
Elerki sözü Latince Respublica sözünün de doğal anlamıyla uyumludur.
Elerkicillik=Cumhuriyetçilik
El=Halk
Elbaşı=Cumhurbaşkanı
Elerki=Cumhuriyet
Elerkicil=Cumhuriyetçi
Elerkicillik=Cumhuriyetçilik
El sözünün ikincil anlamı yabancıdır. İkincil olan b u anlam sonradan gelişmiştir. Sözün asli anlamı, halk devlet ülkedir.
BARIÃ yazdı:Cumhuriyet kavramında Halkın devlet yönetiminin belli aralıklarla seçim yapılarak değiştirilmesi anlamı var. ELERKİ sözcüğü yani egemenliği halka ait olması CUMHURİYET sözcüğü için kullanılmalı.
Demokrasi kavramı ise Genellikle devlet yönetim biçimi olarak değerlendirilmesine rağmen, üniversiteler, işçi ve işveren organizasyonları ve bazı diğer sivil kurum ve kuruluşlar da demokrasi ile yönetilebilirler. Sözcük sözcüğe çeviri yapmadan kavramlara ve anlamlarına da bakmalıyız.
Oktay D. yazdı:Öñceki birkaç iletiyi dizmeñizdeki amacı da söyleyebilir misiñiz?
Bu bölümü gezen üyeler: Hiç bir üye yok ve 25 konuk