gönderen YİĞİT TULGA » 28 May 2009, 23:58
Uğrola,
Küy sözcüğünün Özbekçede kullanıldığını bilmiyordum. Anadolu ağzından "kığ" sözcüğünü duyup bir süre "müzik" için denemelik kullandım ancak sonradan gördüm ki "kığ" sözcüğünün başka bir anlamı da "keçi dışkısı" imiş. Bunu okuyunca önermekten caymıştım bu sözcüğü.
Kığış sözcüğünü de (kıyış kıyış, ses çıkarmak) görünce bunu kullandım. Şimdi görüyorum ki küy ile ilintili imiş tüm bu okuduklarım;
küy........müzik
küyüz(küğüz, küvüz)....müzik notası
küylemek.......müzik, şarkı söylemek
küyleşmek......karşılıklı şarkılaşmak
küye(küğe, küve)..............koro
küycük(küğcük, küvcük)..........nota
küyün (küğün, küvün)...........ezgi, melodi türünden sözcüklere karşılık olabilir.
küycü......müzisyen
gibi sözcükler türetilebilir, kendi anlamları (varsa) önerilenlerle çatışma yaratmayacaksa kullanımı sınanabilir.
Türkî (türkü) ......Türksü (Türksü>>türküsü>> türküs dönüşümü yaparak belki bu yolla Türkü'nün oluşumunu da dolaylayarak (dolayından, çevresinden dolaşarak) açıklayabiliriz. Böyle olasılarsak (olası duruma sokmak) Türkü demekte de sakınca görmeyebiliriz.)
Türksü.......Türkü
Koşuk, yır........şiir (Kırım tatarları yır sözcüğünü şiir için kullanıyorlar anımsadığım ilesiyle (kadarıyla) )
Küy...........müzik
Yır.............şiir, şarkı
Bunları ben de taplıyorum, kullanmayı gerendikçe (gerekli gördükçe) yazacağım, yazmaya özeneceğim. Bakalım ne çıkacak ortaya...
Uğrola
En soñ
YİĞİT TULGA tarafından 29 May 2009, 00:01 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kéz düzenlendi.
Sözlük indir.
http://tufar.com/SanalBaba/
Taranmasına "kıyacağınız" sözlük varsa benimle iletişim kurunuz.
"Türk Dil Kurumu" ile "Türk Günay Kurumu" özerk, tüzel kişiliğine dönmelidir. Atatürk kalıtını çiğneyenler yargılanmalıdır...