
devinim yazdı:Bunun için zaten 'tamu' ve 'uçmağ' kullanılıyor diye biliyordum?
Kızıltürk yazdı:devinim yazdı:Bunun için zaten 'tamu' ve 'uçmağ' kullanılıyor diye biliyordum?
Bu sözler Soğdca kökenlidir.
TürkçeSözlük78 yazdı:Balı sevmiyorsak cennetten nefret mi etmemiz gerekiyor şimdi?Cennete neden bal denildiğini anlayamadım, biraz saçma geldi. Bunun yanında kutra ve odra çok güzele benziyor. "Yut"un da felaket demek olduğunu bilmiyordum. Aktarma Sözlüğü'nde felaket için "yukavut" yazıyordu. Bir tane yırıma bu sözcüğü koymuştum.
Balam ile bal yada balım aynı kökten gelmiyor. Balam "oğlum, çocuğum" añlamında, bala "oğul, yavru, özellikle kuş yavrusu" sözcüğünden geliyor. Yañlış añımsamıyorsam siz bir kaç kez daha aynı kökten gelmeyen sözcükleri aynı kökten geliyormuş gibi düşünmüştüñüz. Bu çok yañlış bir yaklaşım. Bu gül "bitki" ile gül- "gülmek" sözcükleriniñ aynı olmaması kadar basit. Örñeğin gerçek, geri, germek, gez, gezi gibi... sözcükleriñ hepsi ge- gibi bir ortak kökten gelmiyor. Sözcükleriñ köklerini öğrenmek için hepimiziñ yaptığı gibi kökenbilim sözlüklerini Gülensoy, Nişanyan , bu alañda yazılan öğretici bétikleri Marcel Erdal inceleyebilirsiñiz.(yalñızca her okuduğunuza inanmayıñızdatadeveb yazdı:TürkçeSözlük78 yazdı:Balı sevmiyorsak cennetten nefret mi etmemiz gerekiyor şimdi?Cennete neden bal denildiğini anlayamadım, biraz saçma geldi. Bunun yanında kutra ve odra çok güzele benziyor. "Yut"un da felaket demek olduğunu bilmiyordum. Aktarma Sözlüğü'nde felaket için "yukavut" yazıyordu. Bir tane yırıma bu sözcüğü koymuştum.
Çocularını severken "balam" vs derler. "The Horde" adlı yapımı izlersen orada kocaman oğlunu "balam" diye diye seven bir kesiti yakalarsınız 22. dakika dolaylarında. Ayrıca bu yapımda bol bol türkçe sözcük bulup gündemleyebilirsiniz.
Bu bölümü gezen üyeler: Hiç bir üye yok ve 3 konuk