
Oktay D. yazdı:Göktürk bayrağında Kurt simgesi konmuş ve Turkuaz üstüne yeşil renkte. Birçok söylencede kurttan söz édiliyor.
Öte yandan 4.-7.yy'a ait Çin kaynaklarında Türklerden ve Hunlardan söz éderken dişi kurt olayından söz édiliyor. 7.yy'daki Jou Bétiği [Zhou-Shu] içerisinde biyografik kayıtlardan olan 50. ciltte bulunan "Kurt Öyküsü" 1 ve 2 adındaki Çin belgelerinde Aşina, dişi bir bozkurduñ 10 çocuğundan biri olarak bétimlenmiş. Hatta, "Türkler bayraklarına altın kurt kafası işlemişler, çerileri Fuli [Çince kurt] olarak bilinir, çünkü soyları kurttan gelir ve atalarını unutmamak için bu adı takmışlardır" yazar [Jou Bétiği, 50. cilt]. Ek olarak, "Jama ve Geyik Öyküsü" nde ise deñiz tanrıçasına aşık olmuş bir okçunuñ soyundan geliyor [Yoyang Zazu Bétiği, 4. cilt]. Ayrıca Aşina, Çin'deki tarihî kaynaklarda Göktürkleriñ hanedanlık adı olarak geçer [Sui Bétiği, cilt 84].
Kısaca dişi kurt özleştirilmesi günümüze ait değil, tümüyle Göktürk dönemine aittir. Çağdaş milliyetçi akımlar bu añlatımı özümsemiş yalñızca.
Bu arada Aşina sözcüğünüñ İranî Saka dillerinden olması olanaklı görünüyor. Bu arada Aşina sözcüğü Göktürk yazıtlarında bulunmaz, büyük olasılıkla Sakalarıñ, Toharlarıñ ve Soğdlarıñ Kök Türük yérine kullandıkları çevirisi olmalı. Çinliler de bu bilgileri onlardan édinmiş olabilirler, nitekim Göktürklere ve Hunlara ayrıca Çinliler "mavi Türkler" de dér, öteki Türk boylarından ayırmak için.
Bu bölümü gezen üyeler: Hiç bir üye yok ve 13 konuk