
Boraan yazdı:...
- Yukardaki açıklama verisel olarak değerlendirildiğinde bana varsayımsal gelmedi.ödkün biçimi hangi kaynakta kayıt edilmiştir.Sözdeşi d>t dönüşümü gerçekten var mı?
...
Ve boraan hala -sal/-selleri nispet eki olarak kullanmakta ısrar eder.... -sal/-sel yok... Boraan... Türkçede -sal/-sel nispet eki yok.
Ve boraan hala -sal/-selleri nispet eki olarak kullanmakta ısrar eder.... -sal/-sel yok... Boraan... Türkçede -sal/-sel nispet eki yok.
Bağımsız bir - sel eki demedim, birleşik ek dedim , +se+l , aynı Oktay'ın anlattığı gibi ... sözcükler uydurukça değildir. Aynı biçimde gör+se(eylem+ad)+l, görsel gibi ya da er+se+mek gibi ev+se+mek, evsel (eve ilgili olan , eve ait olan)demek yanlış, uydurukça olmuyor.
Şimdi oraya bakmayacağım zaten bir ara forumda ersel sözünün geçtiğini hatırlıyorum. Benim kastettiğim makalede geçen kumsal ve bir ya da iki örnek daha vardı, eki savunanlar da o makaleyi referans olarak gösteriyorlardı. Onun dışında kendi konuştuğum üniversite TDE hocalarından falan bu eki savunanları görmedim.Boraan yazdı:Örnekler kumsal ile sınırlı değildir :
Burada ersemekten ersel örneğini de bulabilirsiniz.
http://turkcesivarken.com/yazismalik/http://turkcesivarken.com/phpBB3/viewtopic.php?p=28947#p28947
Bağsal çit gibi bir ifade hangi ağızda kullanılıyormuş?Boraan yazdı:Örneğin Anadolumuzda kullanılan gene köküne ilinti , bağıntı anlamı sağlayan bir sözcük bağsal ; bağa bağlı , bağ ile ilintili , bağı (isteyen) anlamından -l ile bağı çevreleyen duvarlar, çitler için kullanılmıştır.Hadi bağ Türkçe değil dediniz, birbirinine ilişik, ilintili , bağlanmak isteyen çit anlamında esemeyi kurarız.
Bu sözcüğün kökü ne o zaman? Tay mı?Boraan yazdı:Yerine göre adlar oluşabiliyor, sıfat olarak da kurulabiliyor, taysal insan dediğimde , tembel insan demiş oluyorum.
Dipçe : Taysal - Tembel (Derleme sözlüğü)
Bu bölümü gezen üyeler: Hiç bir üye yok ve 2 konuk