Karşılaştırmalı Türk Lehçeleri Sözlüğü (Ercilasun, 1991)
Türkiye Türkçesi: gelmek
Azerbaycan Türkçesi: gälmäk
Başkurt Türkçesi: kiliv
Kazak Türkçesi: kelüv
Kırgız Türkçesi: kelṻ
Özbek Türkçesi: kelmàḳ
Tatar Türkçesi: kilü
Türkmen Türkçesi: gelmek
Uygur Türkçesi: kälmäk
Rusça: priⱨodit' pribıvat' priyezjat'
Proto-Turkic: *gẹl-
Altaic etymology: Altaic etymology
Meaning: to come
Russian meaning: приходить
Old Turkic: kel- (Orkh., Yen., OUygh.)
Karakhanid: kel- (MK, KB)
Turkish: gel-
Tatar: kil-
Middle Turkic: kẹl- (Abush., Pav. C.)
Uzbek: kel-
Uighur: käl-/kil-
Sary-Yughur: kel-
Azerbaidzhan: gäl-
Turkmen: gel-
Khakassian: kil-
Shor: kel- (R)
Oyrat: kel-
Halaj: käl-
Chuvash: kil-
Yakut: kel-
Dolgan: kel-
Tuva: kel-
Tofalar: kel-
Kirghiz: kel-
Kazakh: kel-
Noghai: kel-
Bashkir: kil-
Balkar: kel-
Gagauz: gel-
Karaim: kel-
Karakalpak: kel-
Salar: gel-, gej-
Kumyk: gel-
Comments: VEWT 248; EDT 715, ЭСТЯ 3, 14-16, 31-32, Stachowski 143. The Chuv. and Yak. vowels correspond irregularly.
mehmetö yazdı:Açık /e/ ile söylenir. Clauson ve Gülensoy'un betiklerinde de açık /e/ ile verilmiş, ayrıca Babil Kulesi Projesinde ve Ahmet Ercilasun'un Sözlüğünde de çoğu lehçede açık olduğu görülüyor. "gélmek" değil "gelmek" demeliKarşılaştırmalı Türk Lehçeleri Sözlüğü (Ercilasun, 1991)
Türkiye Türkçesi: gelmek
Azerbaycan Türkçesi: gälmäk
Başkurt Türkçesi: kiliv
Kazak Türkçesi: kelüv
Kırgız Türkçesi: kelṻ
Özbek Türkçesi: kelmàḳ
Tatar Türkçesi: kilü
Türkmen Türkçesi: gelmek
Uygur Türkçesi: kälmäk
Rusça: priⱨodit' pribıvat' priyezjat'
[url=https://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=\data\alt\turcet&first=641]Starling[/url]/Babil Kulesi ProjesiProto-Turkic: *gẹl-
Altaic etymology: Altaic etymology
Meaning: to come
Russian meaning: приходить
Old Turkic: kel- (Orkh., Yen., OUygh.)
Karakhanid: kel- (MK, KB)
Turkish: gel-
Tatar: kil-
Middle Turkic: kẹl- (Abush., Pav. C.)
Uzbek: kel-
Uighur: käl-/kil-
Sary-Yughur: kel-
Azerbaidzhan: gäl-
Turkmen: gel-
Khakassian: kil-
Shor: kel- (R)
Oyrat: kel-
Halaj: käl-
Chuvash: kil-
Yakut: kel-
Dolgan: kel-
Tuva: kel-
Tofalar: kel-
Kirghiz: kel-
Kazakh: kel-
Noghai: kel-
Bashkir: kil-
Balkar: kel-
Gagauz: gel-
Karaim: kel-
Karakalpak: kel-
Salar: gel-, gej-
Kumyk: gel-
Comments: VEWT 248; EDT 715, ЭСТЯ 3, 14-16, 31-32, Stachowski 143. The Chuv. and Yak. vowels correspond irregularly.
Oglak yazdı:Sağ olun yanıtladığınız için ama verdiğiniz örnekler gel- ve gelmek ile ilgili. Gel sözcüğünün açık e ile okunması, geldiniz sözcüğünün de açık e ile okunacağını göstermez ki. Ben ve benden sözcükleri de açık e ile okunuyor ama benim sözcüğü kapalı e ile okunuyor.
mehmetö yazdı:Oglak yazdı:Sağ olun yanıtladığınız için ama verdiğiniz örnekler gel- ve gelmek ile ilgili. Gel sözcüğünün açık e ile okunması, geldiniz sözcüğünün de açık e ile okunacağını göstermez ki. Ben ve benden sözcükleri de açık e ile okunuyor ama benim sözcüğü kapalı e ile okunuyor.
Evet doğru, yazımı düzeltirken tekrar eklemeyi unutmuşum; "gelmek" sözünü açık /e/ ile söylerken "gelir" sözünü kapalı /e/ ile söylüyoruz, "benim" sözü gibi. Sanırım bu boğunun hece açık/kapalı olmasıyla bağlı, yani ünlü ya da ünsüzle bitmesinden. "Ben, benden" sözlerinin boğunları "ben, ben-den" iken "benim" sözü "be-nim" gibi hecelenir, "gelir" sözü de "ge-lir" gibi hecelenir ve /e/ açıkta kalır. Niçin böyle olduğunu bilmiyorum ama açıkta kalıyorsa kapalı söylüyoruz buna göre de "geldiniz" sözü de "gel-di-niz" gibi hecelendiğinden, /e/nin önü /l/ ile kapandığından ve özünde de açık /e/li olduğundan kapalı e ile okumuyoruz. Sebebini söyleyebilmek için yeterli ses bilgim yok o yüzden bir şey diyemeyeceğm
bilimdan yazdı:Bu kadar ayrıntıya takılmayın. Bahsettiğiniz açık e sesinden kapalı e sesine geçiş gibi yazıda temsil edilmeyen birçok geçiş (allophone) söz konusu. Bunları imlaya yansıtmaya çalışırsanız imla çok karmaşık bir hâle gelebilir. Konuşurken kendi telaffuzunuzdan emin olamıyorsanız bu durumda TDK sözlük sitesinde telaffuzları dinleyebiliyorsunuz.
Oglak yazdı:mehmetö yazdı:Oglak yazdı:Sağ olun yanıtladığınız için ama verdiğiniz örnekler gel- ve gelmek ile ilgili. Gel sözcüğünün açık e ile okunması, geldiniz sözcüğünün de açık e ile okunacağını göstermez ki. Ben ve benden sözcükleri de açık e ile okunuyor ama benim sözcüğü kapalı e ile okunuyor.
Evet doğru, yazımı düzeltirken tekrar eklemeyi unutmuşum; "gelmek" sözünü açık /e/ ile söylerken "gelir" sözünü kapalı /e/ ile söylüyoruz, "benim" sözü gibi. Sanırım bu boğunun hece açık/kapalı olmasıyla bağlı, yani ünlü ya da ünsüzle bitmesinden. "Ben, benden" sözlerinin boğunları "ben, ben-den" iken "benim" sözü "be-nim" gibi hecelenir, "gelir" sözü de "ge-lir" gibi hecelenir ve /e/ açıkta kalır. Niçin böyle olduğunu bilmiyorum ama açıkta kalıyorsa kapalı söylüyoruz buna göre de "geldiniz" sözü de "gel-di-niz" gibi hecelendiğinden, /e/nin önü /l/ ile kapandığından ve özünde de açık /e/li olduğundan kapalı e ile okumuyoruz. Sebebini söyleyebilmek için yeterli ses bilgim yok o yüzden bir şey diyemeyeceğm
Sağ olun ilginizden ve verdiğiniz bilgilerden ötürü. Yine de açık e ile okunan hoş geldiniz benim kulağıma batıyor. Sanki açık e ile kapalı e arasında bir ses olması gerekirmiş gibi...bilimdan yazdı:Bu kadar ayrıntıya takılmayın. Bahsettiğiniz açık e sesinden kapalı e sesine geçiş gibi yazıda temsil edilmeyen birçok geçiş (allophone) söz konusu. Bunları imlaya yansıtmaya çalışırsanız imla çok karmaşık bir hâle gelebilir. Konuşurken kendi telaffuzunuzdan emin olamıyorsanız bu durumda TDK sözlük sitesinde telaffuzları dinleyebiliyorsunuz.
Nasıl yazıldığını sormadım zaten, nasıl okunduğunu/söylendiğini sordum. Ne TDK Sözlüğünde ne de TRT Telaffuz Sözlüğünde bulabildim hoş geldiniz sözcüğünü. Bir sözcüğü doğru söylemeye çalışmak ayrıntıya takılmak mı oluyor?
Bir de başlıktaki ilgisiz konuşmaları anlayamadım, bunların yeri mi burası?
Oglak yazdı:Sağ olun ilginizden ve verdiğiniz bilgilerden ötürü. Yine de açık e ile okunan hoş geldiniz benim kulağıma batıyor. Sanki açık e ile kapalı e arasında bir ses olması gerekirmiş gibi...
Oglak yazdı:Bir de başlıktaki ilgisiz konuşmaları anlayamadım, bunların yeri mi burası?
Bu bölümü gezen üyeler: Hiç bir üye yok ve 3 konuk