İki durumuñ olası gerekçeleri: 1) Gerçekten "sağ olmasını dilemek" için değil, yalñızca "teşekkür" amaçlı olduğu için kalıplaşmış/añlamı kaymış taplanmalı. Bu nédenle (1) Kural: ya añlamda ya da biçimde değişiklik olduǧunda bitişik yazılır. bitişik yazılmalıdır. 2) Gerçekten "sağ olmasını dilemek" söz konusudur kesinlikle, bu nédenle bitişik yazılmamalıdır.
TDK, basılı sözlüğünde ayrı yazmış, çevrimiçi sözlüğünde ise bu maddeyi hiç içermiyor.
Kalıplaşmış söz olduğu için bitişik yazılması taraftarıyım. Teşekkür anlamı dışında( baş sağlığı vs) ayrı yazılması gerekir. Başka bir anlama göndermektedir. Peki, "teşekkürlerini iletmek" ya da "teşekkür etmek" tümcelerine ne diyebiliriz. "Sağollarını iletti, sağlık diledi" olabilir mi?
şu konuşmaları görene kadar hiç üzerinde düşünmemiştim ancak bunları görünce kesinlikle sağ ol biçiminde yazılması gerektiğini düşünüyorum çünkü teşekkür gibi anlamının yitirilmesini istemem ne durumda olursa olsun kişinin burada söylemek istediği/dilediği karşısındakinin sağ olmasıdır gerek ona yaptığı iyilikten gerekse başka bir nedenden dil anlam yükünü yitirmemeli
Ben iki ayrı kullanım taraftarıyım. Teşekkür ederken sağol diye yazıyorum, çünkü dediğim anlamda kayma var. Ama bir kayıptan sonra birine derken ".... sağ olsun" gibi kullanıyorum.
Ben yalnızca "sağ ol" biçimini kullananlardanım. Bence bu sözcük teşekkür etmek anlamında da ayrı yazılmalıdır. Teşekkür ederken de zaten karşımızdakinin sağ olmasını dilemiyor muyuz?
0
Onca olay olduktan sonra, Niye düşlerim ki bir yokra? -Tünerik Gezgini