gönderen Bengitaşlarındili » 13 Ağu 2011, 16:20
Ben dilde kimi sözcüklerin, inanç veya başka olgular nedeniyle tabulaştırılmasının ve o tabulaşan sözcük yerine başka bir sözcüğün kullanıma sokulmasının dilde yozlaşma olduğunu düşünüyorum. Çünkü bir zaman sonra ikame edilen sözcük de anlam dolayısıyla tabulaşacaktır.
açıkça yazmak gerekirse, Sik sözü siymek (işemek) fiili ile bağlantılıdır. Si- ( dışarıya sıvı bırakmak) kökünden kaynaklanır. Sik ve siymek sözünü tabulaştırınca bir başka Türkçe sözcük olan yarak ( silah, araç gereç) sözü devreye sokulmuştur. Bu arda Türkçede silah anlamında kullanılabilecek bir sözcük kalmadığı için bu da Arapça Silah sözünün dile yerleşmesine katkıda bulunmuştur. Şimdi Yarak sözü de tabulaştırılmış ve ayıp sayılıyor. Bir başka Türkçe sözü "kamış" diyelim kamış sözünü onun yerine koyacaksak, saz manasındaki kamş sözünün yerine ne koyacağız. Bu tür yerine koymalar anlam kaymalarını hızlandırarak yabancı sözcüklerin dile girmesini kolaylaştırır niteliktedir. Tabulaştırmak yerine, ayup olduğunu düşünerek kendi sözlerimizle oynamak yerine, zihinlerimizle oynayarak sözcükleri olduğu gibi saklamaktan yanayım. Siymek ( işemek) sik ( işemeye yarayan organ) ve hatta sikmek gibi fiillerin ayıp veya tabu olmaktan çıkması gerekiyor. Bunlar doğal yaşamın parçası ve dilimizin bize armağanı. Tabulaştırmak yerine onu tabulaştıran beyinlerimizi ve toplumsal yapımöızı yönlendirmeye çalışmak dilimiz açısından gereklidir. Biz bunları şimdi ayıp sayıyoruz, bunlara bu adları veen atalarımız çok mu terbiyesizdi de bu adları onlara verdiler. Penisin Türkçe karşılığı her ne olursa olsun, ister bayanla konuşun ister öğrencilerinizle, Penisin karşılığı siktir. Yani Horoz resmi yapıp altına tilki yazılmaz.
Anlayın Artık! Uydurukçuluk devri bitti! Bitti! Koskoca Türk dünyası dururken uydurduklarınızı yutturamazsınız. Biri önerdiğiniz sözü ilk anda kabullenebilir ama sonra diğer Türk dillerindeki karşılıklarını öğrenince, önermiş olduğunuz uyduruk söz için size kin ve nefret besler. Benim şu anda tüm uydurukçulardan duyduğum nefreti duyar size, ama bunu şahıs olarak kimseye yöneltemediği, maddileştiremediği için Türkçeciliğe yansıtır. Türkçeciliğe nefret duymaya başlar.İşte siz UYDURUKÇULAR farkında olmadan TÜRKÇEYİ BALTALAYANLAR DURUMUNDASINIZ. Yeter artık UYDURMAYIN!