
Gökbey yazdı:@Barış
Tümüyle el alışkanlığından kaynaklı bir durum. Bu arada el yazısı örneklerin çok iyi.
fankibiber yazdı:El yazısı için bir uyarlama olacaksa bu ölçünlü kullanıma geçtikten soñra kendinden biçimlenir zaten. Özgün biçimleri bozup kişilere belirli kalıpları dayatmanıñ gereksiz olduğunu düşünüyorum.
Temirbek yazdı:Damgalarımızı ille de "taşa kakma" biçimleriyle kullanmak zorunda değiliz. Damgalarımızı sert, köşeli, ilkel (olumsuz anlamda değil, ilkcil, iptidâi) biçimlere hapsetmek zorunda değiliz. Taşa kakma/runik biçimler bence günümüz için kullanışsızdır ve bence görünümleri de kabadır. Herşey gibi damgalarımız da bugüne uyarlanmalıdır.
Yazıtipiñ çok güzel.
a/e damgasını değiştirmeni gerektiren ne oldu? Kiril damgasına beñzemiş.
A-E damgası hakkındaki görüşüm: Bence bu damga eski biçimine benzer kalmalı, çünkü halihazırda Yenisey AK ve ve AT damgaları bu biçimde kullanılıyordu yazıtlarda, karışıklık kaçınılmaz.
Ellerine sağlık, genel olarak güzel olmuş!
Gökbey'e a/e damgası konusunda katılmakla birlikte şimdilik birkaç noktaya değineceğim.
Bir tutarsızlık görüyorum: {ae} damgası géri kalan damgalarla uyumlu değil. Örneğin {ıi} damgası, {ae} damgasından bir çizgi eksiğiydi. Burada da beñzeri olmalıydı (aşağıdaki görsele bakıñ).
Birincisi, ü [y] ile ö [ø] damgaları birbirine fazlaca benziyor gibi, karışma ihtimalini yüksek buluyorum.
İkincisi, açık [ɛ] sesini temsil eden damga için Yenisey Yazıtlarında aslında kapalı [e] sesini (é) karşılayan damga seçilmiş. Bunun sebebi ne?
Bir de her ünlü için ayrı bir damga tasarlanacak mı yoksa bu sadece yuvarlak ünlüler için mi geçerli?
Dön Göktürk (Orkun-Yénisey) damgaları
Bu bölümü gezen üyeler: Hiç bir üye yok ve 2 konuk