
tomdaş yazdı:adaş
adaş sözünün mənşəyi, adaş sözünün etimologiyası
Bu söz ad və daş hissələrindən ibarətdir; daş hissəsi əş kimi olub, “birgəlik, oxşarlıq” bildirib. Adaş “adı bir olan” deməkdir. (-daş şəkilçisi qardaş, yoldaş... sözlərində də işlədilir). Sözün məcazi mənası da var: “dost, yoldaş” anlamlarında işlədilir. Adaş kəlməsi, əslində, addaş kimi olub. (Etimologiya lüğəti)
tomdaş yazdı:ADAŞ
i. (< ad+daş)
1. Aynı adı taşıyanlardan her biri: “Seninle adaşız hemşerim, ikimizin de adı Ahmet.”
2. teşmil. Dost, arkadaş: “Adaşım, saat kaç?” (Kubbealtı)
Savunmaktan ziyade kaynaklarda bulduğum açıklamaları gönderiyorum.Oktay D. yazdı:tomdaş yazdı:ADAŞ
i. (< ad+daş)
1. Aynı adı taşıyanlardan her biri: “Seninle adaşız hemşerim, ikimizin de adı Ahmet.”
2. teşmil. Dost, arkadaş: “Adaşım, saat kaç?” (Kubbealtı)
Neyi savunduğuñuzu zaten söylemiştiñiz. Oysa neden iki ayrı sözcük girdisini aynı girdi olarak düşündüğüñüzü açıklamıyorsuñuz. Dayanak nédir?
TürkçeSözlük78 yazdı:Bu adaş sözcüğündeki ikinci D neden düşüyor? Addaş olması gerekemez mi?
Oktay D. yazdı:Bu arada +daş eki; Eski, Orta ve Çağdaş Türkçe dönemlerinde işlek olarak kullanılıyor. Bu ekiñ bir özelliği, ulandığı sözcüğüñ soñ sesindeki /t/ yi yutmasıdır: art (arka) > ardaş (arkadaş), kut (kut) > kudaş (aynı kuta sahip).
Tomdaş "arkadaş"bilimdan yazdı:Bu arada ekin kökeni ile ilgili olarak +dA "bulunma hâli" + eş sözcüğü şeklinde bir görüş bulunuyor ancak bu ekin Japonca tomodachi "arkadaş" kelimesindeki +tachi ile aynı kökenden olması da mümkün görünüyor
Türkçenin bazı kollarında aynı ünsüzden yan yana iki tane bulunması hâlinde biri düşebiliyor. Bazı kollarında ise bu iki ünsüzden biri değişiyor. Mesela ünsüz ikizleşmesinin yaygın olduğu Azerbaycan Türkçesinde saqqalın sakgal, saqqızın sakgız olarak okunması söz konusudur.TürkçeSözlük78 yazdı:Bu adaş sözcüğündeki ikinci D neden düşüyor? Addaş olması gerekemez mi?
Bu bölümü gezen üyeler: Hiç bir üye yok ve 0 konuk