
Oktay D. yazdı:Obalar hareketli oluyor, göçebe kültürünüñ yaşam alañıdır. Oysa üniversite şimdiye dek hep yérleşik olmuş olduğundan veya hareketli olmaması söz koñusu olacağından oba sözcüğü kavrama uygun düşmüyor bence.
binsozcuk yazdı:Obalar eskiden hareketliydi ve oba sözcüğü de canlı biçimde kullanılıyordu, eğer oba sözcüğene yeni bir anlam kazandırmazsak belki de oba sözcüğü bir nesil sonra yok olup gidecek.
Otak da oba da bu biçimde yok olma sürecindeki sözcükler. Bana öyle geliyor, belki de ama günlük yaşamda hiç duymuyorum bu sözcükleri.
TürkçeSözlük78 yazdı:Laboratuvar yerine deneyevi diyorduk.
Laboratuvarlarda yalnızca ölçüm mü yapılıyor?
Oktay D. yazdı:binsozcuk yazdı:Obalar eskiden hareketliydi ve oba sözcüğü de canlı biçimde kullanılıyordu, eğer oba sözcüğene yeni bir anlam kazandırmazsak belki de oba sözcüğü bir nesil sonra yok olup gidecek.
Otak da oba da bu biçimde yok olma sürecindeki sözcükler. Bana öyle geliyor, belki de ama günlük yaşamda hiç duymuyorum bu sözcükleri.
Néden oba sözcüğü yok oluyor dédiğiñizi añlayamadım. Siz şehirde veya durağan köyde yaşıyorsañız elbette günlük yaşamıñızda çok sık kullanmayacaksıñız, kaç kéz üzengi diyorsañız o kadar az oba diyeceksiñiz elbette. Ancak kavram hâlen var, insanlar obalarda hâlen yaşıyor, bétiklerde orada burada sözcük hâlen geçiyor. Hareketli köye başka bir şey dénmiyor zaten.
Ayrıca Eski Türkçe otag sözcüğü yok olmadı ki, bugün oda olarak kullanıyoruz. Bazı kesimler, Türk çadırlarına otak démeye çalışıyor ancak onuñ adı oğ (Anadoluda öğ) veya yurt; aynı şey déğil. otag, Türk çadırlarınıñ ortak yaşam bölümüdür.
TürkçeSözlük78 yazdı:Üniversite sözcüğünü türetirken neden hep "bilim"i kullanıyoruz ki? Ben mesleğim gereği üniversitede herhangi bir bilimi öğrenmiyorum. Üniversitede benim bölümümden başka bir sürü bilim olmaya bölümler de var. En kolayından örnek: iktisat. Ekonomi, bir bilim dalı değildir.
Oktay D. yazdı:Her ne kadar [bilimyurdu (üniversite)] öñerisi oldukça iyi ve güzel olsa da, bir sorunu var: üniversiteniñ yalñızca bilim yurdu olmayışı.
Örneğin sanat, felsefe ve matematik özünde bilim déğil. Çünkü bilim diye bilimsel yöntemiñ (veya bilim felsefesiniñ) uygulandığı alaña dénir. Yani bilim, felsefeniñ alt dalıdır. Öte yandan, felsefeniñ başka bir alt dalı olan matematikte bilimsel yöntem uygulanamasa da (çünkü déñey ve gözlem yok) özünde çok beñzer bir yöntem uygulandığından bilim kavramını matematiği kapsayacak şekilde géñişletmemiz olanaklıdır.
Kısaca üniversitede bulunan birçok dal, bilim sözcüğüne sığmayacak türden olduğu için bilimyurdu karşılığı eksik kalacak.
binsozcuk yazdı:Evrenyurt Türkçe mantığına göre değil yabacı bir sözcüğün türetilme mantığına göre türetilmiş gibi geliyor, bnece itici bir sözücük.
Bu bölümü gezen üyeler: Hiç bir üye yok ve 22 konuk