Buradaki problem hem inceltme hem de uzatma için ^ işaretinin kullanılmasıdır. Mesela lakap sözcüğü bir zamanlar l ince okunduğu için lâkap şeklinde yazılıyordu. Bu imladan dolayı günümüzde bile bu sözcüğü kalın l ile ve ilk hecedeki a'yı uzatarak telaffuz eden insanlar bulunuyor. Halbuki bu sözcük ince l ile ve her iki a da kısa olacak şekilde telaffuz edilir. Bunun gibi ikâmetgâh şeklindeki imladan dolayı günümüzde bu sözcüğü imlası değiştiği hâlde yani ikametgâh olduğu hâlde hâlâ ince k ile telaffuz edenlere rastlanabiliyor.datadeveb yazdı:A, U, I, O ünlülerini gören ünsüzler KALIN OKUNUR! Ünsüzleri ince okumaya kalkışırsanız Aa, Uu, Iı, Oo'lar gider Ââ, Ûû, Îî, Ôô'lar gelir. Örnek: Mentol değil mentôl. Ünsüzler ünlü yüzünden inceliyor.
bilimdan yazdı:Buradaki problem hem inceltme hem de uzatma için ^ işaretinin kullanılmasıdır. Mesela lakap sözcüğü bir zamanlar l ince okunduğu için lâkap şeklinde yazılıyordu. Bu imladan dolayı günümüzde bile bu sözcüğü kalın l ile ve ilk hecedeki a'yı uzatarak telaffuz eden insanlar bulunuyor. Halbuki bu sözcük ince l ile ve her iki a da kısa olacak şekilde telaffuz edilir. Bunun gibi ikâmetgâh şeklindeki imladan dolayı günümüzde bu sözcüğü imlası değiştiği hâlde yani ikametgâh olduğu hâlde hâlâ ince k ile telaffuz edenlere rastlanabiliyor.datadeveb yazdı:A, U, I, O ünlülerini gören ünsüzler KALIN OKUNUR! Ünsüzleri ince okumaya kalkışırsanız Aa, Uu, Iı, Oo'lar gider Ââ, Ûû, Îî, Ôô'lar gelir. Örnek: Mentol değil mentôl. Ünsüzler ünlü yüzünden inceliyor.
datadeveb yazdı:Şapkayı/kalpağı/düzeltmeyi/börkü uzun ünlü ve yumuşatma için aynı anda kullanmak yanlış. Evet bu bir sorundur. Bu sorunu aşacak çözümü geliştirdim. Ee damgaları kaldı. Üzerinde çalışıyorum.
Uzun ünlüler konusunda, Aa, Oo, Uu, Iı, Öö, Üü, İi damgalarının örnekleri bitti. Ee ile kapalı Ee damgalarının uzun türde olanları kaldı bir tek.İzleyin youtube.com
RAS yazdı:datadeveb yazdı:Şapkayı/kalpağı/düzeltmeyi/börkü uzun ünlü ve yumuşatma için aynı anda kullanmak yanlış. Evet bu bir sorundur. Bu sorunu aşacak çözümü geliştirdim. Ee damgaları kaldı. Üzerinde çalışıyorum.
Uzun ünlüler konusunda, Aa, Oo, Uu, Iı, Öö, Üü, İi damgalarının örnekleri bitti. Ee ile kapalı Ee damgalarının uzun türde olanları kaldı bir tek.İzleyin youtube.com
Bu denemeleri Göktürkçe üzerinden yapsanız daha doğru olmaz mı?
RAS yazdı:datadeveb yazdı:Şapkayı/kalpağı/düzeltmeyi/börkü uzun ünlü ve yumuşatma için aynı anda kullanmak yanlış. Evet bu bir sorundur. Bu sorunu aşacak çözümü geliştirdim. Ee damgaları kaldı. Üzerinde çalışıyorum.
datadeveb yazdı:Ne güzel işte.. Evrenselini biz çıkarmış oluruz.
Bu bölümü gezen üyeler: Hiç bir üye yok ve 1 konuk